makelaardij-witte.nl maakt gebruik van cookies.

Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Regeerakkoord, dit zijn de afspraken over de woningmarkt.

Het nieuwe regeerakkoord is reeds gepresenteerd en genaamd "vertrouwen in de toekomst" Makelaardij Witte heeft voor u alvast de belangrijkste punten uitgelicht die betrekking hebben op de woningmarkt!

Loan to value zal niet verder worden verlaagd
Om risico’s op de balansen van banken en gezinnen te beperken zijn de hypotheekregels de afgelopen kabinetsperiode aangepast. De maximale hypotheek wordt stapsgewijs afgebouwd tot maximaal de waarde van de woning. Daaraan wordt vastgehouden. De zogenaamde maximale “loan to value” zal niet verder worden verlaagd om de toegang van starters tot de koopwoningmarkt niet onnodig te belemmeren.

Hypotheekrente aftrek wordt sneller afgebouwd
Het percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken wordt in stappen van 3 procentpunt per jaar verlaagd totdat het basistarief is bereikt. De opbrengst van de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek wordt volledig gebruikt om de eigenwoningbezitters te compenseren door verlaging van het eigenwoningforfait. De wet ter bevordering van het financieren van de eigen woning met eigen middelen wordt door de in 2014 ingevoerde aflossingsverplichting onhoudbaar. De regeling wordt in 20 jaar uitgefaseerd.

Verlagen Eigenwoningforfait (EWF)
Het deel van de opbrengst van de aftrekpostenmaatregel dat voortkomt uit een verlaging van het aftrekpercentage van de hypotheekrente wordt gebruikt om het EWF te verlagen met 0,15%.

Er moeten meer betaalbare huurwoningen komen
Er moeten meer betaalbare huurwoningen in de vrije sector komen. De mogelijkheden in het gemeentelijk beleid om het aanbod te vergroten, te sturen op prijs en sociale huurwoningen te verkopen, moeten ten volle worden benut.

Gemeenten krijgen meer verantwoordelijkheden ten aanzien van woningbouw
Met de nieuwe Omgevingswet krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden, meer instrumenten en meer vrijheidsgraden in het ruimtelijk beleid en het woonbeleid. Dat biedt mogelijkheden tot regionaal en lokaal maatwerk om te sturen op omvang, samenstelling en kwaliteit van de woningbouwproductie.

Verduurzaming van de gebouwde omgeving
Er zijn daarnaast een tal van maatregelen en afspraken gemaakt om de woningbouw verder te verduurzamen. Er wordt ingezet op het achterwege laten van gasaansluitingen. 

 

Wilt u het volledige regeerakkoord lezen? Klik dan hier.

Bron: Rijksoverheid

 

Altijd op de hoogte blijven van ons laatste aanbod, sneak previews en interessante blogs? Like onze Facebookpagina!

 

Nieuwste woningen

Nieuw
Muijeveld 81
3645 VJ Vinkeveen
€ 336.500 k.k.
132m² 420m³ 4 kamers
Wilgenlaan 25
3645 EL Vinkeveen
€ 1.300 p.m. ex.
110m² 325m³ 6 kamers