makelaardij-witte.nl maakt gebruik van cookies.

Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Taxatiebranche onderhevig aan veranderingen

Per 1 april 2018 is er door het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) een nieuw taxatiemodel vastgesteld. Dit heeft een aantal veranderingen met zich meegebracht voor de taxateur en de aanvrager.

Een taxatie van een woonhuis wordt uitgevoerd om een duidelijk beeld van de marktwaarde van de woning vast te stellen, meestal om financiering te krijgen. Deze taxaties worden door een onafhankelijke taxateur uitgevoerd die is ingeschreven bij het NRVT. Wanneer een woning wordt aangekocht en de koper een hypothecaire lening nodig heeft, wil de geldverstrekker een onafhankelijk taxatierapport ontvangen. Hiermee kan de geldverstrekker beoordelen hoe de verhouding ligt tussen de hoogte van het leenbedrag en de marktwaarde en dat zegt iets over het risico dat de geldverstrekker loopt.

Als NRVT-taxateur wordt er een uniform taxatiemodel gehanteerd om zo de kwaliteit en transparantie van een rapport te kunnen optimaliseren. De kwaliteit van zowel de taxatie als de taxateur staan constant onder toezicht en worden waar nodig verbeterd. Een grote verandering vond bijvoorbeeld plaats op 1 april 2016, toen zijn de European Valuation Standards (EVS) gaan gelden voor alle taxateurs in Nederland. Er is hiermee vooruitgang behaald in de werkwijze in de verschillende landen met betrekking tot Europese regelgeving en uniformiteit.  Sinds 1 april 2018 zijn er veranderingen doorgevoerd die o.a. betrekking hebben op duurzaamheid, de onderbouwing bij de vergelijking met referentiewoningen, uniforme meetstaat, verbouwingsspecificatie en de modelmatige waarde rapporten.

De duurzaamheidsvoorschriften hebben, behalve dat de taxateur meer moet onderzoeken, voornamelijk betrekking op de huizenkopers. Onder een aantal vastgestelde condities mogen zij energiebesparende maatregelen financieren via de hypotheek. Daarmee kan een bedrag tot maximaal 106% van de waarde van de woning geleend worden, in plaats van 100% bij de overige hypotheken.

Wat betreft de onderbouwing bij de vergelijking met referentiewoningen, het toevoegen van een uniforme meetstaat, de uniforme verbouwingsspecificatie en de verbetering van het gebruik van modelwaarderapporten, deze aanpassingen zorgen voor aanzienlijk meer werk voor de taxateur om tot een waardebepaling te komen. Wat heeft dit als gevolg op de aanvrager?

Ten een eerste wordt het taxatierapport alsmaar inzichtelijker en uitgebreider, wordt de waarde beter onderbouwd en het rapport nog meer betrouwbaar. Dat wil zeggen dat de taxateur onafhankelijk en deskundig te werk gaat. Waar in het verleden de taxateur wel eens de schijn tegen had van belangenverstrengeling, heeft het NRVT hier een halt toe geroepen. De onafhankelijkheid wordt sinds 2015 gewaarborgd door het NRVT door een strenge onafhankelijkheidtoets bij elke taxatie.

Dit gaat zelfs zover dat de taxateur de taxatieopdracht dient te weigeren/terug geven als de opdrachtgever/aanvrager zich op enig moment uitlaat over de gewenste waarde in het taxatierapport. 

Het kost sinds 1 april 2018 een taxateur veel meer tijd om een taxatierapport af te ronden, omdat hier een groter aantal voorschriften aan zit verbonden om tot een waarde te komen. Dit zorgt ervoor dat er minder taxatierapporten in een bepaalde tijd kunnen worden afgerond, wat een wachtlijst kan veroorzaken en de prijs van een taxatierapport zal opdrijven.
 

De regelgeving binnen het NRVT kun u ter info terug vinden op www.nrvt.nl.

Nieuwste woningen

Nieuw
Groenlandse kade 59 25
3645 BB Vinkeveen
€ 495.000 k.k.
106m² 332m³ 3 kamers
Nieuw
Brugstraat 6 B
1396 JV Baambrugge
€ 1.250 p.m. ex.
54m² 250m³ 2 kamers