makelaardij-witte.nl maakt gebruik van cookies.

Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Vinkeveen heeft helemaal geen gas nodig… We hebben water!

Per 1 januari 2018 wordt de wet verandert waardoor nieuwbouwwoningen niet meer verplicht op het aardgasnetwerk hoeven worden aangesloten. Eerder pleitte Stedin (netbeheerder) hier al voor omdat het onverantwoord zou zijn hiermee door te gaan. Schonere oplossingen zijn noodzakelijk om in 2050 om de Co2-emissies tot nagenoeg 0 te laten reduceren zoals in de Energie-agenda door het Kabinet is opgenomen.

Het is een goede stap om partijen bewust te laten worden van de reeds aanwezige alternatieven en aan te sporen op zoek te gaan naar creatieve oplossingen die passen bij bepaalde gebieden. In deze blog willen wij u kennis laten maken met een alternatief dat wellicht voor Vinkeveen meer dan interessant kan zijn, want wie heeft er gas nodig als je water hebt?

 

Koelen en verwarmen via Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO)

Zo’n 30% van ons energieverbruik is toe te schrijven aan het verwarmen en koelen van gebouwen en ruimten dat nu voornamelijk nog gebeurt met aardgas. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat thermische energie uit oppervlakte water een “duurzaam en substantieel alternatief” kan zijn.

Via een, inmiddels volwassen, technologie is het mogelijk om warmte en koude uit het oppervlakte water te winnen, op te slaan en te distribueren. Het is een techniek die reeds op verschillende (commerciële) locaties is toegepast.

TEO toegepast in de praktijk

Hierbij is het een vereiste dat een gebouw goed geïsoleerd is en met een lage-tempratuursystemen verwarmd kan worden. Vandaar dat het toepassen van TEO voornamelijk is weggelegd voor nieuwbouw of bij grote renenovaties nabij open wateroppervlaktes.

De verwachting is dat er in 2018 een nieuwe wijk in Utrecht duurzaam zal worden gekoeld en verwarmd. Grotendeels dankzij thermische energie uit oppervlakte water van het Merwedekanaal. Het gaat hier om 6000 woningen en kantoren. Sinds 2015 wordt er al 160.000 m2 woon- en kantoorruimte gekoeld via een koelcentrale gelegen aan de Maas.

De weerslag, of beter het gebrek daaraan, op zijn omgeving

In tegenstelling tot bijvoorbeeld zonneparken of windmolens heeft TEO een zeer beperkte ruimtelijke impact wat de omgeving uiteraard positief beïnvloed. Daarnaast heeft het koelen van het oppervlakte water als bijkomstigheid dat het bijdraagt aan het verminderen van hittestress en minder waterkwaliteitsproblemen omdat (blauw)algen minder snel tot ontwikkeling komen. Verder zorgen TEO-systemen voor extra doorstroming en beluchting van het oppervlakte water. Dit laatste heeft invloed op de flora en fauna in het water.

TEO in de Toekomst

Uit onderzoek (IF Technology 2016) is gebleken dat thermische energie uit oppervlaktewater groot is. De verwachting is dat het in respectievelijk 12 en 54 procent van de warmte- en koudevraag zou kunnen voorzien.

Of het ook een serieus alternatief is voor eventuele toekomstige ontwikkelingen in Vinkeveen en omgeving zal moeten blijken, maar het is het onderzoeken in ieder geval meer dan waard.

 

Bronnen:

-NRC
-Omgevingsweb
-Flyer TOA
-Landelijke verkenning warmte en koude uit het watersysteem

Altijd op de hoogte blijven van ons laatste aanbod, sneak previews en interessante blogs? Like onze Facebookpagina!

Nieuwste woningen

Nieuw
Muijeveld 81
3645 VJ Vinkeveen
€ 336.500 k.k.
132m² 420m³ 4 kamers
Wilgenlaan 25
3645 EL Vinkeveen
€ 1.300 p.m. ex.
110m² 325m³ 6 kamers